Materiály pro rukojeti a záštity

Každý kus originálem

Krásou na ruční výrobě je originalita, není možné vyrobit dva naprosto stejné kusy, i když vizuálně vypadají stejně.

Zakázková výroba

Sortiment výrobků je přizpůsoben poptávce, zájmům a potřebám mých klientů a kamarádů. 

Kvalitní materiály

Díky nejkvalitnějším materiálům jsou výrobky kvalitní, funkční a uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky.

Dostupné od
Nové kusy

prosince 2021

Precizní design
Šavle Šaška

perfektní vyvážení

Berte více
Slevy

plaťte méně

Rukojeti a kování

Rukojeť nože – Na rukojetě mých nožů používám výhradně přírodní materiály. Ze dřeva používám nejčastěji dřeviny jako je švestka, třešeň, akát, habr, ořešák, americký ořech… Z ostatních materiálů je to jelení paroh, mikarta, kroužky z hovězí kůže. Pro záštity využívám mosaz, dural, z důvodu vyšší odolnosti a životnosti volím nejčastěji nerez.

Komponenty rukojeti spojuji lepením dvousložkovým epoxidem, nerezovými šrouby a nýty. Pro prodloužení životnosti dřevěné díly napouštím tunguovým olejem, kožené části voskem, konečnou operací je pak finální úprava leštěním.

V seznamu uvádím mnou nejpoužívanější materiály pro rukojeti nože.

Dřeviny a jiné materiály pro rukojeti

Švestka

Běl je uzoučká, žlutá, někdy našedlá, jádro je nejčastěji narůžovělé, občas ale nabývá odstínů sytě červenohnědých. Zvláštností těchto stromů je, že pokud uschnou ve stoje, mají jádro vínově až mahagonově hnědé, někdy s plynulým přechodem do fialových odstínů. Takové dřevo je pak krásným materiálem na výrobu drobných předmětů či šperků, které opravdu zahřejí u srdce. Na jiné využití může být poněkud problematické, dřevo se totiž značně kroutí a praská. Musí se proto sušit zatížené a pomalu. Pak se ale dobře soustruží, řeže a leští. Díky svojí barvě je často používáno do vykládaných intarzií, kde vytvoří krásný kontrast především se světlými druhy dřevin, jako je například javor nebo olše

Dřevo švestky je křehké a ne tak houževnaté. Dobře se soustruží, řeže a brousí. Již při kontaktu pracovních nástrojů s jádrem dřeva je možné sledovat, jak se dřevo snadno leští. Díky tomu, a pro svůj nezaměnitelný dekorativní vzhled, se používá například pro výrobu pažeb na pušky, dýmek, klik u dveří, podnosů nebo svícnů. 

Dřevo je dosti husté (hmotnost 560 kg/m3), tvrdé, homogenní struktury. Nevýhodou je menší trvanlivost a větší borcení.

Třešeň

Dřevo třešně je tvrdé, pevné, pružné a houževnaté, s poměrně výraznými letokruhy. Bělová část je úzká, smetanově narůžovělá až žlutá, jádro červenohnědé, na vzduchu časem červená a tmavne. Třešně rostoucí v lesních porostech mívají dřevo trochu tmavší. Krájené dýhy, masivní fošny nebo prkna upoutávají výraznou kresbou. Dobře se obrábí, má mírný lesk. Špatně se řeže dláty přes vlákna, ale pro soustružení a truhlářské práce je vhodné. Hodně se bortí a „pracuje“, přířezy je nutno sušit pomalu a důkladně je proložit.

Používá se v nábytkářství, v uměleckém truhlářství, pro výrobu židlí, stolků, podstavců, ostění, říms, sloupků zábradlí i leštěných vykládaných kazetových stropů.

Třešeň se vyznačuje stejně jako všechny ovocné dřeviny stejnoměrnou hustotou a zajímavou kresbou. Běl je žlutá, jádro červenohnědé s barevnými záběhy, které jsou u mladšího dřeva šedozelené, u starších stromů krvavě červené.

Letorosty jsou dosti výrazné, dřeňové paprsky četné, středně výrazné. Dřevo je slabě lesklé, snadno se moří a výborně leští.

Používá se na dýhy, v řezbářství a soustružnictví.

DUB

Dřevo z dubu je tvrdé, má vysokou pevnost, houževnatost, pružnost a trvanlivost (má vysoký obsah tříslovin). Po dlouhou dobu odolává povětrnostním podmínkám, ale i střídání vlhka a sucha. Běl je však méně trvanlivá, měkká, je často napadána živočišnými i rostlinnými škůdci. Při moření přijímá zcela jinak roztoky než dřevo jádrové. Pro tyto nedobré vlastnosti se běl dubu odstraňuje a nepoužívá se. Přirozeně vysušený dub má hmotnost asi 600 kg/m3.

Dubové dřevo je vhodné pro výrobu sudů, mlýnských kol, hamrů, pilotů k mostům, lávky. Velmi rozšířené je jeho využití ve vodním stavitelství, protože pobytem ve vodě se jeho vlastnosti zlepšují – trvanlivost a pevnost. V nábytkářství se využívá se jak v masivu, tak i na krájení dýh. Dub se dobře obrábí a je proto oblíben mezi řezbáři a sochaři, dá se řezat dláty i napříč vláknům. Dobře se lepí i moří.

Zimostráz vždyzelený (Krušpánek)

Dřevo je tvrdé a těžké (950 kg/m3), kanárkově žluté bez viditelného odlišení běli a jádra, s jemnou texturou. Letokruhy jsou velmi úzké, zvlněné. Dřevo boulovitých výhonků má atraktivní kresbu. dřevo vyhledávané pro jemné řezbářské práce. Často byl používán při vykládání (intarzie) pro kontrastní kombinaci s ebenem. Je také vhodný pro výrobu hudebních nástrojů (klarinetů). Zimostráz je splněným snem každého řezbáře. Má velmi jemné zrno, je tuhý, ale snadno se zpracovává, dobře se dokončuje a získává krásný lesk. Perfektní pro výrobu misek, figurek, rukojetí, kuliček, mechanických dílů -Francouzský zimostráz (krušpánek) Jemně strukturované tvrdé a houževnaté dřevo, ideálně barvitelné. Dřevo je tvrdé a těžké (950 kg/m3), kanárkově žluté bez viditelného odlišení běli a jádra, s jemnou texturou. Letokruhy jsou velmi úzké, zvlněné. Dřevo boulovitých výhonků má atraktivní kresbu. Zimostráz má dřevo s poměrně velkou hustotou a pevností, tvrdost podle Brinella je 112 (ve směru vláken) a cca 50 – 60 napříč vláken.

Palisandr, Cocobolo

Velmi cenný druh dřeva pocházející z čeledi Dalbargia rostoucí ve Střední a Jižní Americe. Barva dřeva může být podle druhu zlatorůžová, přes červenou po černou. Jde o tvrdé dřevo s želvovinovou kresbou s vysokým obsahem olejnatých pryskyřic

Eben

Dřevo ebenu pochází z Afriky, Ameriky a Asie. Jde o trvanlivé a tvrdé tropické dřevo s hustou jemnou strukturou. Barva dřeva od hnědé přes černou a modrou.

Jelení paroh

Používán hlavně u loveckých nožů. Možno zdobit rytinou. Velmi dekorativní

Micarta

Produkt vyrobený lisováním z plátna napuštěného epoxidovou pryskyřicí. Jde o lehký, nevodivý, trvanlivý a vlhku odolný materiál. Micarta se vyrábí v řadě různých odstínů

Hovězí kůže

Kroužky kůže na rukojeti se napouštějí umělou pryskyřicí a poté se navlékají na trn čepele. Rukojeť se pak jako jeden celek obrousí a vyleští. Dekorativní střídání odstínů kůže je velmi hezké

Hovězí kůže

Kroužky kůže na rukojeti se napouštějí umělou pryskyřicí a poté se navlékají na trn čepele. Rukojeť se pak jako jeden celek obrousí a vyleští. Dekorativní střídání odstínů kůže je velmi hezké

Akát

Barva dřeva akátu je od úzké hnědobílé běle, která jde ke dřeni do žlutozelenohnědé barvy, s rozdílnou, mnohdy zajímavou kresbou. Letokruhy jsou dobře viditelné. Dřevo je těžké a velmi tvrdé, značně pružné a houževnaté. Dobře odolává vodě i počasí. Poměrně dost „pracuje“, trhá se a bortí. Při rychlém sušení praská.

Používá se hlavně na velmi namáhané části výrobků jako čepy, kolíky, kolářské práce, násady a rukojetě nástrojů, kde se vyžaduje pevnost a trvanlivost. Zajímavá a pestrá textura dřeva dává možnost pro výrobu drobných uměleckých předmětů a doplňků.

Habr

Habr je z našich dřev nejtvrdší a touto vlastností se může srovnávat jen s akátem či javorem babykou. Dřevo je husté, nemá odlišnou barvu jádra a je stejnoměrně šedobílé až hnědobílé. Habr má velmi pevné a houževnaté dřevo s hmotností 720 – 750 kg/m3.

Po vyschnutí je stálé. Jeho trvanlivost narušuje vlhko a voda dřevo tak rychle „zpuchří“ a začne se rozkládat.

Ani ve venkovních podmínkách nevydrží příliš dlouho odolávat povětrnostním vlivům.

Dřevo dobře přijímá lepidlo i mořidla, je bez lesku. Napodoboval se jím eben. Dodnes se používá na čepy, palice i šrouby, na klíny, na hoblíky, rukojeti apod. Kvůli stálosti a tvrdosti je velmi důležitý i pro výrobu hudebních nástrojů.

Ořešák

Jde o tvrdé houževnaté dřevo, barvu má od hnědošedé po černou. Běl má šedobílou, jádro je většinou tmavohnědé. Bývá černě ohraničeno a barva závisí na půdních podmínkách. Je tvrdé a pevné, díky obsahu třísla poměrně trvanlivé. Dobře se obrábí, ohýbá, soustruží i řeže dláty, vyrábí se z něho také pažby loveckých pušek.

Dřevo z ořešáku je velmi ceněné a používá k dýhování i vykládání (intarzie).

Americký ořech

Tato dřevina pochází ze Severní a Jižní Ameriky. Stromy dorůstají do výšky 30-45m s průměrem kmenu 1,2-1,8m, hustota suchého dřeva 640kg/m3, tvrdost dřeva (Janka): 4 490, 45MPa.

Jádro je světle hnědé až tmavě hnědé s častým purpurovým žíháním, běl je bílá až zašedlá

Americký ořech je oblíben díky svým vlastnostem, jako je obrovská odolnost a zároveň elegance Dobře se opracovává a výsledky jsou bezkonkurenční. Tmavost dřeva dodává produktům nádech vyšší třídy a elegance

Záštity a kování

Mosaz

Jde o slitinu minimálně 56% mědi, 10-40% zinku a dalších příměsí cínu a olova. Je dobře opracovatelná, dá se zlatit. Výrazně zvyšuje hmotnost nože. Snadno oxiduje

Nerezová ocel

Výhodou nerezu je jeho odolnost proti korozi, oxidaci a je odolný proti opotřebení a dá se opracovat do vysokého lesku, opracovává se hůře než mosaz a dural.

Dural

Používá se pro výrobu lehkých a trvanlivých střenek nožů

Kožená pouzdra

Pouzdra jsou ručně šita sedlářským stehem, který je velice pevný. Kůže je probarvena hnědou, nebo černou barvou a ve finále je pouzdro leštěno lněným olejem. Pouzdro je tak odolné proti vůči vodě a občasnou údržbou napuštění olejem nebo voskem má dlouhou životnost.

Kožené  pouzdro oproti plastovým si zachovává své přirozené kouzlo, které nůž či jinou zbraň povyšuje o třídu výše.

Share This